четвртак, 12. август 2010.

PSIHOLOGIJA HOLISTICKE MASAZE

Holisticka masaza je kombinacija vise metoda (tradicionalni stilovi masaze tai, yumeiho, shiatsu, reflexologije, senzitivne i tantricke masaze) koji teze uspostavljanju ravnoteze ljudskog bica u svakom pogledu.
U osnovi ova masaza zahteva da se individua stimulise kako fizicki, tako i energetski, emocionalno, mentalno i dusevno, jer je sve to u biti povezano. Sam pridev holisticki potice od grcke  reci holos sto znaci potpuno,celo.
Ova efektivna masaza se direktno odnosi na energiju i primenjuje se bez obzira o kakvoj se vrsti problema radi. Mi smo energija u razlicitim stanjima, a kada ona ne tece harmonicno pojavljuje se fizicki bol kao signal oboljenja i bolesti. Ova zivotna energija koju Japanci nazivaju ki, Kinezi chi, Indijci prana, je ono sto odrzava zivim sva bica na planeti. Medjutim, nju mogu da blokiraju razliciti faktori, kao sto su stres, nepravilna ishrana, negivne emocije, strahovi, lose navike etc. Uz pomoc holisticke masaze moze se ponovo aktivirati energetski fluid, cime se uspostavlja harmonija i zdravlje.
Ova vrsta masaze nije muskularna (iako se radi na misicima odn. telu), vec se pre svega odnosi na psihoemocionalne razloge koji uticu na energiju, a potom i na fizicko telo. Svaka bolest, bol ili patogeno stanje organizma imaju jedan uzrok. On je cisto fizicke prirode, a  ponekad i mnogo dalje od toga, i spada u sfere emocionalnog ili mentalnog. Holisticka masaza moze da ublazi ili da u potpunosti uspostavi izgubljenu ravnotezu u zavisnosti od flexibilnosti organizma samog pacijenta. 
Prilikom proucavanja ljudskog tela u svoj njegovoj slozenosti, zadivljujuce je ono sto otkrivamo o njemu i njegovim funkcijama, o rekama energije kojima se napaja, o svetu emocija, lavirintima uma, stremljenjima duse. Od trenutka kada se dotakne telo pacijenta, uspostavlja se mnogo vise od fizickog kontakta. Stvara se mirno, dusevno i meditativno stanje.
Osnovi psihologije mog rada sa holistickom masazom bice opisani u daljim postovima...

1 коментар:

  1. Mnogo ljudi neveruje da masaža može psihički izlečiti ja tvrdim drugačije sama sam osetila koliko masaža tela može pomoći

    ОдговориИзбриши